BLOGI

Tissit tiskiin

Nyt puhutaan tisseistä. 

Varoitus: Tätä tekstiä ei suositella henkilölle, jolle naisten rinnat ovat epämukava aihe.


Olin ehkä kymmenenvuotias, kun minulle huomautettiin ensimmäisen kerran rinnoistani. Raja siitä, milloin rintaliivejä pitää alkaa käyttää on häilyvä, mutta niitä myödään myös pienille lapsille. Piilotin ketunnokkani punavalkoraidallisiin, epämukaviin liiveihin ja kasvoin niistä ulos alle vuodessa. En kokenut rintoihin kohdistuvaa arvostelua tai huomauttelua sen jälkeen ennen aikuisikää. Sen sijaan moni muu on kokenut ja joutuu edelleen kokemaan. Vanha yläastekaverini muistelee puhelimessa sitä aikaa, kun tytöstä kasvaa nainen:


“Itseasiassa ensimmäisenä rintojeni koosta huomauttivat siskoni. He suosittelevat rintaliivejä jo pelkästään sen takia, että urheilin paljon. En suostunut käyttämään sellaisia, nehän olivat tyttöjen juttu. ” 


Tytön rinnat alkavat kehittyä noin 11 ikävuoden paikkeilla ja jatkavat kasvamistaan keskinmäärin neljästä viiteen vuoteen. Eli 11-vuotiaalle ostetut rintaliivit saattavat olla jo yläasteelle siirtyessä ihan liian pienet ja epämukavat. Silti niitä käytetään siinä pelossa, että mitähän muut ajattelisivat. Hyvät rintaliivit tukevat rintoja ja ehkäisevät lievästi esimerkiksi isoista rinnoista johtuvaa selkäkipua. Urheilurintaliivit taas pitävät tissit paikoillaan liikkuessa ja keskittyminen itse urheiluun säilyy. Kaikki muu on bisnestä. Rintaliivejä myydään lapsille ja aikuisille, niitä löytyy erilaisia ja kaikille sopivia, vaikka suurimman osan ei tarvitse niitä edes käyttää. Rintaliivit ovat pahimmillaan epämukavat. Ne hiertävät ihoa ja tuovat turhaa paineentunnetta. Miksi siis ei ole hyväksyttävää olla ilman? 

 

Yleisimpiä ilkkujoita peruskoululaisten joukossa ovat samanikäiset pojat. Nuori, kasvava tyttö saa osakseen epämiellyttävää huomiota, jos hänen rintansa kehittyvät ensimmäisten joukossa. Teini-ikäiset pojat tuijottavat häikäilettömästi ja saattavat jopa koskea. Koulukaverini järjesti yläasteaikaan kotibileet, joissa pojat puristelivat hänen rintojaan lupaa kyselemättä. Häiritsevä huutelu, koskettelu ja huomauttelu kuitataan "pojat ovat poikia" ja "rakkaudesta se hevonenkin potkii" -lausahduksilla. Meillä aikuisilla on velvollisuus puhua siitä mitä sekä tytöille että pojille tapahtuu murrosiässä, sillä puhuminen tekee asiasta tavallisen. Kasvoivat rinnat sitten kaksi vuotta aikaisemmin tai kaksi vuotta myöhemmin kuin muilla, ne eivät määritä naisen arvoa. Ne eivät kerro ihmisestä sen enempää kuin korvatkaan. 


“Tissejäni tuijoteltiin yläasteaikaan paljon, vaikken pukeutunut paljastavasti. Varsinkin nämä meidän teinipojat, kun heillä ei ole kokemusta asiasta.”


Siihen aikaan kun kävin kotipaikkakunnallani yläastetta, puhuttiin paljon “heruttamisesta”, joka tarkoittaa paljastavien vaatteiden käyttöä tai paljastavien kuvien jakamista sosiaalisessa mediassa. IRC-galleriassa tytöt sensuroivat tavallisen topin paljastamaa tissivakoa paintilla tehdyillä rukseilla ja nostelivat samaa toppia ylös koulun matikantunnilla, jossa opettaja kumarteli olkapään yli tarkistamaan tehtäviä ja samalla vilkuili paidan sisään. Me tytöt tiedettiin se ja yritettiin muistaa laittaa huppari takaisin päälle ennen tuntia, oli miten kuuma tahansa. Me tytöt tiedettiin että opettaja katsoo kolmekymmentä vuotta nuorempien, alaikäisten kasvavia rintoja, eikä pystytty estämään sitä. 

"Silloin minua häiritsee, kun tisseihini kosketaan ilman että olen kosketusta halunnut. "

Tisseihin kohdistuva asiaton arvostelu, huomauttelu, pitkään tuijottaminen ja jopa koskettaminen ovat tänäkin päivänä oikeita ongelmia, joita naiseksi syntynyt saa kuulla lähestulkoon koko elämänsä tissillisenä olentona. Sitä on vaikea käsittää, sillä kuitenkin kyse on rintarauhaskudoksesta nännin alla ja samaa kudosta on myös miehillä, mutta paljon vähemmän. Ainoa biologinen ero on rintarauhaskudoksen määrä ja naisten rintojen kyky imettää vastasyntynyttä lasta. Siinä se. 


Itsessään tisseissä ei ole mitään sen seksuaalisempaa kuin vasemmassa kädessäkään. Ilman kontekstia rinta on kättä jännittävämpi vain siinä mielessä, että niitä näkee kadulla ja sosiaalisessa mediassa vähemmän. Kuumalla hellekelillä mies ottaa puistossa hiostavan paidan pois päältään, mutta nainen ei voi, koska jätti rintaliivit vahingossa kotiin. Mies julkaisee paidattoman kuvan Instagramissa, eikä ketään kiinnosta. Nainen julkaisee paidattoman kuvan ja se kerää kommentteja enemmän kuin mikään muu naisen julkaisema kuva ja saattaa levitä syvemmälle nettiin. Transhoitoja läpikäyvä ei ole varma missä kohtaa naisen rinnasta tulee miehen rinta tai toisinpäin. Miesten ja naisten rintojen erottelussa ei ole mitään logiikkaa, vaikka kuinka koittaisi ajatella asiaa monelta eri kantilta. 

"Pakko kuitenkin sanoa, että olen aina ollut ylpeä rinnoistani. Lapsena olin poikamainen ja kun viimeinkin sain naisen muodot ja näytin naiselta, opin samalla pitämään rinnoistani."


Elinan ja Sanna-Marin alulle laittama #tissiviikko -kamppanja kannustaa ihmisiä jakamaan tämän viikon ajan ajatuksia, kuvia ja taidetta liittyen rintoihin, jotta niistä muovautuisi pikkuhiljaa ihan tavallinen asia (mitä ne ovatkin). Otan itse työni puolesta paljon valokuvia ihmisistä ja saavutin jo vuosia sitten sen pisteen, etten enää jaksa edes välittää onko naismalli ilman paitaa vai ei. Ainoa ero on se, että pitää muistaa peittää nännit jotta kuvat voi jossain julkaistakin. Pelkästään viimeisen parin kuukauden aikana olen käyttänyt glitteriä, kukkia, erilaisia kankaita ja vhs-nauhaa tehdäkseni kuvasta julkaisukelpoisen. 


Itse henkilökohtaisesti kuljen kotona miltei aina vaatteet päällä, joten teen niin myös lähtökohtaisesti somessa ja kaduilla. Jokainen saa kuitenkin itse määritellä miten verhoilee kehonsa ja millaisena sen esittää muille ihmisille somessa ja kaduilla. Rakastan ja tuen kaikkia rintoja, oli ne sitten vapaana luonnossa, vapaana paidan alla, binderin alla piilossa tai topattuina tiukoissa liiveissä. Isot tai pienet, aidot tai leikkauksella poistetut, eri suuntaan menevät tai vierekkäin kulkevat. Ihania kaikki. 

/ Säde

TWITTER: @kolakuningas
INSTAGRAM: @kolakuningas
FACEBOOK: @spuusa
SNAPCHAT: @kolakuningas


Lue lisää: 
Nyt.fi: Tissiviikko on käynnissä somessa
Freethenipple.com
Tietoa rinnoista